Libra – Har facebook fått hybris?

När företag börjar fundera på att ha en egen valuta känns det det lite som att de börjar att få hybris. När ett företag börjar att efterlikna ett land så känns det nästan lite för mycket. Så när Facebook deklarerade att de skall skapa en egen kryptovaluta kallad Libra så började iallafall jag skruva på mig en aning.

Hur skall Libra och Calibra fungera?

Så kortfattat är Libra en kryptovaluta med en digital plånbok kallad för Calibra. Plånboken kopplas sedan till Facebook alla tjänster som Messenger, whatsapp och så vidare.

Poängen är, om vi skall ta Mark Zuckerberg, på orden:

Libra’s mission is to create a simple global financial infrastructure that empowers billions of people around the world.

Klassiskt mumbojumbo snack och det känns minst sagt som något fuffens.

Men det är bäst att inte döma på förhand och istället hålla sinnet öppet. Med sig i projektet har de några stora företag som Mastercard, Uber, Spotify och Paypal. De bidrar alla med pengar in i projektet. Spotify har exempelvis uttalat sig om att det i många delar av världen saknas sätt att betala. Då blir denna kryptovaluta ett sätt för företaget att få kunder där det inte finns bra betalsystem. Det tycker jag är en positiv aspekt.

Systemet har redan idag 27 stora företag som stöttar projektet även om ambitionen verkar vara att få med sig 100 stycken.

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Kritiken kom snabbt

Självklart dröjde det inte särskilt länge innan bolaget stod inför mycket kritik.

Både andra banker och politiker får förstås lite skrämselhicka. I Usa pågår exempelvis redan en debatt att begränsa stora tech-företags makt. Detta beslut gör förstås att amerikanska kongressledamöter och senatorer får vatten på sin kvarn.

Det finns också kritik att facebook blir något slags allhärskande företag (dvs ett slags land) där ”VD-kungen” blir kejsare på livstid. Vill vi verkligen ha företag med starkt vinstintresse på sådana maktpositioner? För det är självklart att facebook och övriga partners kommer att kunna omvandla Libra till stora mängder dollars. Det är ju inte Libra facebook vill ha utan dollar.

Vad tror du om denna kryptovaluta? Kommer den att fungera?

Sprid dina risker och investeringar

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier, fonder & mycket mer
Avanza.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller konton med max 50 000 kr på)
Nordnet.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller nya konton med max 80 000 kr på)
Etoro.com/sv – alltid 0 kr i courtage på aktier, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder dessutom ”copytrading” samt handel i CFD:s, digitala & vanliga valutor, index, råvaror och mycket mer både med och utan hävstång.

”Alternativa” investeringar
Lendify.se – låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.
– Kameo.se – Investera i fastighetsprojekt & företagslån. Välj själv vilka projekt & företag du vill investera i på deras plattform. Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik/

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

Följ bloggen:

Kommentera eller Fråga

2 Kommentarer

 1. Thomas Siljander skriver:

  Hejsan
  Klart intressant i hur det ska gå. Bakgrunden om varför man införa Libra kan vara enligt mig samma som kungen gjorde när Grenå var stort handelscentrum. Egna mynt som ofta byttes ut så att de gamla blev värdelösa.
  Om tillräckligt många använder ”något” som en valuta får den ett visst värde.
  Att sedan ”byta ut” befintliga (exempelvis bitcoin, etc) är ett sätt att försöka ta kontroll över värdet och överföra en del till sig själv genom skatter, räntor, inväxlingsavgifter etc.
  Är det dessutom tillräckligt många som använder sig av samma betalningsmedel behövs inga stora avgifter eftersom massorna gör skillnaden.

  Jag tror att facebook har förutsättningar att lyckas till skillnad från bitcoin(som exempel och mest känt) idag. Varför inneha eller äga ett betalningsmedel som man inte kan handla allt möjligt med? Genom att koppla företag genom facebook kan man då få tag på allting på ett enkelt sätt. Precis som i mitt exempel av Grenå handelsstad. Du måste betala tull för att få lov att sälja eller komma in……Vem blir rik på det?

  Detta var ett litet infall från min sida att kommentera dina egna funderingar. Jag uppskattar det du skriver och hur du skriver. Själv har jag 5 färdiga yrkesutbildningar (en 6e på gång) med minst 5år yrkeserfarenhet i alla, varav en är lärare med specialinriktning musikinstrument och matematik(älskar statistik och sannolikhet).
  Hade varit trevligt med att stifta bekantskap med dig Simon.
  Mvh Thomas ”Tomten” Siljander

  • Aktiekunskap skriver:

   Hej Thomas och ursäkta sent svar, det var visst en sommar som kom i vägen 😉
   Jag tycker man verkligen skall ifrågasätta när företag skapar egna valutor. Känns helt onödigt att betala ”skatter” till dem för att kunna köpa saker.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021