Konjunkturspaningar i augusti 2018

Lite då och då tycker jag att det är dags att spana efter de stora rörelserna på börsen och ekonomin i sin helhet. I dessa valtider pratar politikerna så mycket om att det går bra för Sverige, vi har haft högkonjunktur länge och vi kan betala av si och så mycket på stadsskulden (som nu är nere i cirka 31 % av BNP).

Samtidigt tänker nog de allra flesta att detta inte kan vara för evigt.

Börsen är nu rejält högt värderad vilket den nog bör vara med tanke på att det går bra för de allra flesta stora bolag (med massa variationer såklart). Konjunkturinstitutet har t.o.m. justerat upp utsikterna för året till en tillväxt på 2,6 % i BNP tillväxt.  Det hade dock varit rätt otroligt om börsen inte någon gång skulle ta hissen ner i källaren. Vad skulle då i detta läge kunna skapa ett ras? Jag tillåter mig att spekulera hej vilt här nedanför.

  • Turkiet har ju en massa lån (i Europa) och problem med inflation av valutan. Om ett rejält ras sker där så finns det en liten risk att Europa dras med i fallet. Frågan är om det verkligen kan skapa en konjunkturnedgång? Hur många företag är beroende av Turkiets ekonomi verkligen?
  • Den här sommaren har varit het. Alla forskare är överens om att det allt varmare, och osäkrare, klimatet kommer att kosta samhällen enorma belopp. Men kanske att det ligger ganska långt fram i tiden innan detta skapar problem för många ekonomier?
  • Trumps handelskrig med Europa och Kina skulle kunna eskalera. I nuläget verkar detta inte ha påverkat börserna särskilt mycket.

Kanske blir det bara en lite mindre dramatisk nedgång än den som var 2007/2008 (finanskrisen) och inga större händelser, bubblor eller kriser utlöses, vad vet jag? Vad tror du om läget inför hösten och det kommande året, Bull eller Bear? 🙂

Av:
Joakim har haft ett brinnande intresse för aktier, investeringar och företagande sedan barnsben. Nu driver han flera olika hemsidor inom aktier och investeringar.

Följ bloggen:

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2023