Intressant när Spotify börsintroduceras

Tisdagen den 3 April så börsintroducerades Spotify i New York (NYSE) vilket förstå är högintressant för oss investerare. Många av Spotifys betalande användare kommer nog just från Sverige och här är tjänsten helt dominant. Så det finns säkerligen en hel del svenskar som i vanliga fall inte investerar på börsen så mycket som nu tar fram plånboken och investerar.

Risken kan förstås då bli att vi får ett Telialiknande scenario där priset på aktien är alldeles för högt vid introduktionen. Så det skall bli mycket intressant att följa detta.

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Spotify i siffror just nu

Det som kan vara intressant att veta är hur det egentligen går för Spotify. Hur många prenumeranter har de egentligen och går de snart med vinst?

Spotify har ett antal olika konto i sin tjänst. Allt ifrån studentkonton till familjekonton och premiumkonton. De har även gratiskonton som är fylld med diverse reklam och begränsningar för att locka över dessa använder till betaltjänsten. Viktigt att veta här är att 90 % av tjänstens intäkter kommer från betalkonton så gratiskontona är framförallt till för att locka användare. En siffra som är väldigt bra för bolaget är att de som lämnar tjänsten endast är 5-6 % per kvartal.

Spotify räknar själva att de har 71 miljoner betalande användare (de inkluderar testkonton i detta) vilket skall vara dubbelt så många som Apple. Jag har dock hört de som menar att Apple växer mycket snabbare i USA och att det därmed kärvar lite på den marknaden för Spotify. Det är lite svårt att veta vilka siffror som verkligen stämmer här då vi inte vet allt och bolaget gärna boostar sina siffror inför börsnotering förstås.

Kommer du att investera i Spotify

Personligen kommer jag inte att investera i bolaget just nu men inga dörrar är förstås stängda i framtiden. Kanske jag avvaktar ett tag för att återkomma till aktien när den har kört på ett tag och vi vet mer hur bolaget utvecklar sig.

Hur tänker du kring detta, är du intresserad av att investera i aktien?

Av:
Joakim har haft ett brinnande intresse för aktier, investeringar och företagande sedan barnsben. Nu driver han flera olika hemsidor inom aktier och investeringar.

Följ bloggen:

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2023