Inspireras av proffsen i ditt pensionssparande

Pension

Att spara och investera är att kombinera nytta med nöje – särskilt när det kommer till pensionen. Pensionsspara är något de flesta svenskar gör, men många undrar hur man ska göra för att få ut så mycket som möjligt av sitt sparande. En av de viktigaste delarna att ha koll på är hur du väljer att placera din tjänstepension.

Digitala pensionslösningar möjliggör lägre priser

När du ska placera dina pensionspengar finns mängder av alternativ. Du väljer själv om du vill ha traditionell försäkring, då ditt pensionsbolag sköter placeringen åt dig, eller fondförsäkring där du själv kan välja fonder och påverka hur dina pengar utvecklas.

Vanligt är att de fonder du sparar i omfattas av en försäkringsavgift, som riskerar att ha stor, negativ inverkan på ditt sparade kapital. Men med dagens digitala lösningar kan pressade priser erbjudas till såväl stora som små och medelstora företag.

Hur pensionssparar experterna?

Som du märker och vet är det inte alltid helt enkelt att maximera sitt sparande. Över allt finns experter som talar om för dig hur du ska göra och det är inte sällan åsikterna går isär.

För att du ska kunna göra de bästa valen kan det vara en fördel att titta på hur dessa experter själva placerar sina pensionspengar. För Expressen berättar en rad av de mest kända sparekonomerna hur de tänker kring sin egen tjänstepension.

Aktiefonderna dominerar

Många av experterna väljer att till stor del fokusera på aktiefonder. Bland annat berättar Fondbolagens sparekonom Johanna Englund att hon placerar hela sitt sparade kapital i aktiefonder. Detta motiverar hon med att sparandet är långsiktigt.

Mer specifikt väljer många av experterna indexfonder. Christina Sahlberg, på Compricer, berättar att hon mestadels valt globala indexfonder. Nicklas Andersson hos Avanza, däremot, har valt två svenska indexfonder – den ena exponerad mot Stockholmbörsen och den andra mot snabbväxande småbolag.

Sharon Lavoie, på Schibstedföretagen, har valt att placera 60% i globala fonder medan resterande 40% fördelas mellan Sverige och Europa. Många experter trycker även på att en stor del av deras tjänstepension ligger i hållbara och fossilfria fonder, däribland Shoka Åhrman som är sparekonom hos SPP.

Hög eller låg risk – vilket är egentligen bäst?

Risknivå upplevs ofta som ett av de svårare valen vad gäller placering av tjänstepension. Bland experterna verkar hög risk vara en trend. Detta är förstavalet för bland andra Trifah Chireh, Länsförsäkringar, och Frida Bratt, Nordnet.

Men det finns även de experter som väljer att sprida ut sina risker något mer. Sharon Lavoie berättar att hon endast placerar 20% av sin tjänstepension i fonder med högre risk.

Placera din tjänstepension efter egen situation

Viktigt att komma ihåg är att det, precis som med mesta vad gäller tjänstepension, inte finns en risknivå som är bättre den andra. Det hela handlar om att hitta en lösning som passar ens egen situation. Det är ju trots allt du själv som ska ta del av pengarna när det är dags att sluta jobba.

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

Följ bloggen:

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2023