Hur kan man klimatkompensera sina flygresor och bilresor?

Har du funderat på hur man kan klimatkompensera sina flygresor och bilresor? Själv har jag den senaste tiden funderat på vad jag kan göra för att minska mina utsläpp. Så här tänkte jag dela med mig av några tips kring detta. 

I nuläget är det svårt att undvika att påverka jorden med koldioxidutsläpp. I nyheterna har jag den senaste tiden läst att utsläppen av växthusgaser inte minskar, istället ökar de (New york times).  Detta kan göra vem som helst orolig för människorna på den här jorden och våra barns framtid. Själv har jag för första gången på allvar börjat fundera på hur jag kan minska, eller nolla, mängden CO2 som jag och min familj släpper ut.

Klimatkompensation (Wikipedia) handlar om att ta ansvar som företag eller privatperson för de utsläpp man gör som påverkar klimatet. Vi påverkar klimatet när vi kör bil, flyger, äter mat (t.ex. kött), köper prylar, förbrukar energi från ej förnybara källor och mycket mer. Det har utvecklats lite olika alternativ för att klimatkompensera sina utsläpp. Ett sätt är att köpa utsläppsrätter men det finns även andra alternativ. Mer om det nedan.

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Vad påverkar klimatet mest?

Innan du tar beslut vad du skall förändra så kan det ju vara bra att samla beslutsunderlag. Därför har jag nedan försökt samla information om vilka områden som påverkar växthuseffekten mest i Sverige. Om du vill undersöka hur du påverkar klimatet på ett mer personligt plan så kan du testa att gå in på https://www.klimatkontot.se som är en slags undersökning. Där kan man få en rätt bra bild på dina egna utsläpp.

Industrin 32 % 
Inrikes transporter 32 %
Jordbruk 16 %
El och fjärrvärme 9 %
Arbetsmaskiner 7 %
Avfall 2 %
Lösningsmedel 2 %
Bostadsuppvärmning 2 %

Jag har avrundat till hela procent, Källa: Ekonomifakta som uppdaterade denna information 2018-11-15.

Som privatperson är det alltså mest från jordbrukets köttproduktion, uppvärmning av bostäder och transporter som den största påverkan kommer. Alltså är det där som man skall fokusera sina insatser. Så med den här informationen i ryggen så kommer här några olika alternativ hur man kan klimatkompensera. 

1. Minska mängden bilresor och flygresor

Det kanske inte alltid är det enklaste att minska sina bil- och flygresor till noll. Däremot tror jag att alla kan minska en hel del. Personligen väljer jag att undvika flygresor helt. Jag cyklar till jobbet på grund av miljön men också ur ett ekonomiskt perspektiv. Det sparar helt enkelt både tid och pengar. Om man har möjlighet så kan man ju även införskaffa sig ett fordon som drivs med förnybart bränsle. 

2. Köpa klimatkompensation

Det finns även en hel del företag och organisationer som har specialiserat sig på att göra det möjligt för privatpersoner att klimatkompensera. Då handlar det om att man köper en tjänst av företaget där de i sin tur klimatkompenserar. Exempel på vad man kan köpa är utsläppsrätter, plantering av träd eller investeringar i klimatsmarta lösningar. Tänk på att läsa på lite innan vad företaget gör med dina pengar så att du känner dig trygg med vad de gör. Själv har jag inte använt något sådant företag ännu. Jag har dock kikat på lite olika alternativ och de jag gillar bäst är framförallt de som investerar i plantering eller t.ex. solceller. Jag vet att det har förekommit en del fuffens på den här marknaden så det är nog viktigt att man undersöker företaget noggrant. 

3. Investera i förnybar energi

Som aktieinvesterare så finns det även möjlighet att investera i bolag som jobbar med förnyelsebar energi. Här finns det både företag som gör vindkraftverk och solceller. Att investera i en aktie är ju att bidra till det företagets kapital och möjlighet att utvecklas. Så detta är också ett sätt att klimatkompensera. Du kan se en lista på sådana bolag hos Avanza här.  

4. Välj grön el

Det här är otroligt enkelt att välja miljömärkt el idag. Du kan säkerligen välja grön el hos ditt nuvarande elbolag annars så är systemet i Sverige enkelt att använda sig av för att byta elbolag. Personligen använder jag GodEl då de skänker vinsten till välgörenhet och är miljömärkta.

5. Minska mängden kött du äter

I tabellen ovan ser du att andelen utsläpp som kommer från jordbruk är ganska stor. Detta kommer framförallt från köttproduktion. Kor producerar metangas som påverkar klimatet. Dessutom bidrar köttproduktion att transportsektorn ökar sina utsläpp då alla fläskfiléer från utlandet skall transporteras långt för att vi skall få låga priser. Så det är bra att minska ner köttätandet samt att i så stor utsträckning som möjligt köpa lokalt. 

6. Påverka andra 

Det är ju rätt intressant att vi har alla dessa data och vetenskapliga bevis och ändå fortsätter att leva på som vanligt. Vi konsumerar oss sakta men säkert mot undergången trots att vi vet om den. Så hur kan vi påverka även andra att ta bättre beslut? Det finns få saker som sänker stämningen på släktträffen som att ge andra dåligt samvete för sin flygresor. Men det kan vara bra att faktiskt prata om dessa problem ändå.

En anledning till det är det som psykologer kallar för ”emergent behavior”, på svenska emergens. Du hittar exempelvis sådant beteende hos en stor flock fåglar eller ett stim med fisk. I flocken finns det ingen ledare, ändå följer de varandra i något som ser ut som ett mönster. Detta kallas för en superorganism där alla individer i organismen påverkar varandra och på det viset skapar en slags rörelse åt något håll. 

Så om man som människa påverkar de människor man har i sin omgivning kan detta påverka hela flocken eller stora delar av flocken. Jag gillar den här tanken då alternativet inte är ett vettigt alternativ. Dvs att ge upp och invänta de stora problemen. Så trots dålig stämning på släktträffen kanske det kan vara värt att diskutera om man verkligen behöver åka till Thailand igen.

Sprid dina investeringar och risker

Sprid alltid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier, fonder & mycket mer
Avanza.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller konton med max 50 000 kr på)
Nordnet.se – gratis courtage-erbjudande.
(Gäller nya konton med max 80 000 kr på)
Etoro.com/sv – alltid 0 kr i courtage på aktier, oavsett kontots storlek. Etoro erbjuder dessutom ”copytrading” samt handel i CFD:s, digitala & vanliga valutor, index, råvaror och mycket mer både med och utan hävstång.

”Alternativa” investeringar
Lendify.se – låna ut pengar till privatpersoner mot en fin ränta. Minsta insättning = 500 kr.
Sigmastocks.se – ISK-konto där du låter deras aktierobot välja ut aktier åt dig & förvalta aktieportföljen med hjälp av algoritmer. Minsta insättning = 1 kr.
– Kameo.se – Investera i fastighetsprojekt & företagslån. Välj själv vilka projekt & företag du vill investera i på deras plattform. Minsta insättning = 500 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar & deras utveckling här:
https://www.aktiekunskap.nu/strategier/vara-investeringar-utveckling-och-statistik/

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

Följ bloggen:

Kommentera eller Fråga

2 Kommentarer

 1. Money Cowboy skriver:

  Att rädda klimatet i den mån det behöver räddas måste vara det viktigaste vi har att göra, men inga av de åtgärder du listar kommer att hjälpa. Det är en ren bluff för att ge Miljöpartiet ett existensberättigande. Problemet som ingen pratar om är att vi är för många människor och vi fortsätter bli ännu fler i en takt som överstiger vad åtgärderna ovan kan kompensera för. Precis som du skriver går det inte att vare sig sluta flyga, köra bil eller äta kött. Däremot kan och måste vi begränsa tillväxten av människor, framför allt i länder med miljarder invånare där miljöpåverkan idag är enorm.

  • Aktiekunskap skriver:

   Största utsläppare är ju idag USA med ett samlat EU tätt efter. Sverige släpper ju per capita ut väldigt mycket också även om vi totalt sett inte släpper ut så mycket då vi är så få.
   Jag befolkningstillväxten världen över är ju något som jag sällan hör i miljösammanhang vilket är konstigt. I länder där utsläppen är låga pga liten användning av fossila bränslen men där befolkningen är enorm så är det ju ett enormt potentiellt problem. Säger inte emot dig där även om jag tror att även vi här måste förändra oss.

Copyright Aktiekunskap.nu 2021