Drömmen om ekonomiskt oberoende och ledigheten

Den senaste tiden har jag i massmedia (exempel på länk nedan) sett en del artiklar om människor som sparar i aktier, lever billigt och lever i det som kallas för ekonomiskt oberoende. Detta tolkas ofta som att man skall sluta jobba och få tid att bara ”vara” eller något. Men varför är detta så eftersträvansvärt egentligen? Går detta att problematisera lite kanske.

Vad skall man göra när man är ekonomiskt oberoende?

Det är ju oftast en längtan efter mer tid med familj och vänner samt att slippa att jobba som motiverar många att spara, gneta och investera sina pengar. Detta är ju även fullt förståeligt då ett arbete har sina nackdelar och problem. Själv är jag inte ekonomiskt oberoende på något vis och även jag längtar efter att känna oberoendet av att man måste jobba och gneta på. Samtidigt är mitt jobb att vara entreprenör och jag trivs med det även om det också är extremt utmanande.

Att bara sitta hemma, ta det lugnt, läsa en bok och dricka te (eller kaffe) ligger nog inte i min personlighet. Frågan är vem som tycker att sådant är kul och meningsfullt i längden?

Vad längtar man efter egentligen?

Det jag tror kan vara bra för alla oss som funderar på det här med ekonomiskt oberoende är att fundera på vad man egentligen vill göra när man är helt oberoende.  Vad är det då som man längtar så mycket efter att man blir motiverad att fortsätta kämpa på med sparandet? Det är kanske bättre att fundera på det än vad man inte vill göra?

Läs gärna denna artikel:

https://www.dn.se/ekonomi/din-ekonomi/sa-blir-du-ekonomiskt-oberoende/

Sprid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar.

Investera i aktier och fonder
Öppna konton helt kostnadsfritt hos Avanza.se & Etoro.com/sv, där handlar du aktier och fonder utan courtage. (hos Avanza får du max ha 50 000 kr på kontot för att handla utan courtage, hos Etoro är det obegränsat).

Alternativa investeringar
Lendify.se agerar du bank och lånar ut dina pengar till andra privatpersoner mot att du får en fin avkastning på pengarna.
Minsta insättning = 500 kr.

Sigmastocks.se erbjuder en aktierobot som via algoritmer väljer ut aktier åt dig & sköter förvaltningen av aktieportföljen löpande. Du öppnar ett ISK-konto och svarar på några snabba frågor om hur du vill investera så sköter roboten resten.
Minsta insättning = 1 kr.

Följ utvecklingen på våra egna investeringar
Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

Följ bloggen:

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2021