Downshifting och en annorlunda personlig ekonomi

Det var för några månader sedan som jag första gången hörde talas om begreppet downshifting. Det här är ett annat sätt att leva på än det som oftast förespråkas i samhället idag. Istället för att vilja tjäna mer och mer och köpa mer och mer så väljer man den andra vägen. Att köpa mindre och mindre och jobba mindre och mindre.

Igår tittade jag på dokumentären Take your pills på Netflix som handlar om att allt fler i framförallt USA väljer att ta adhd mediciner som adderall för att kunna koncentrera sig bättre och prestera bättre. Det talades om om att kunna jobba koncentrerat framför datorn i upp till 16 timmar istället för 5-8 timmar. Personligen blev jag nästan matt bara att tänka mig att hålla det tempot. Finns det en annan väg?

Vad är downshifting?

Kanske man kan säga att downshifting är att välja att bort att arbeta mycket och istället prioritera mer fritid. Detta gör att man väljer att försöka att leva så billigt som möjligt vilket också brukar kopplas samman med att också leva ekologiskt, närmre naturen och kanske odla mer.

Det finns förstås många sätt att leva billigt på och alla människor har olika möjlighet att leva billigt beroende på sparat kapital, lön och tillgångar. Det är ju förstås så att någon som har hög lön, låt säga 50 000 kr, har enklare att gå ned i arbetstid än någon som har låg lön, tex 18 000 kr.

Öppna konto gratis hos Avanza.se och Nordnet.se så kan du handla courtagefritt (gratis) hos båda nätmäklarna upp till ett maxbelopp. Överstiger du maxbeloppet för courtagefri handel hos en av aktörerna kan du dela upp dina pengar mellan Avanza och Nordnet och därmed handla courtagefritt för en större summa

Varför intresserad av downshifting?

Personligen är jag helt klart intresserad av att downshifta. Kanske inte för att jag inte tycker om att arbeta och vill arbeta mindre utan för att stressa mindre ekonomiskt. Att hela tiden jaga efter nya kläder, ny bil, ny bostad, bättre jobb, mer jobb o.s.v. känns olidligt i längden. Det leder enligt mig knappas till lycka. Då känns det bra att tänka på att leva närmre naturen och faktiskt tänka till en extra gång innan konsumtionsplanerna sätts i verket.

Jag tycker till och med att downshifting, sparande och aktieintresse kan gå hand i hand även om det kanske känns lite motsägelsefullt. Sparande i aktier handlar ju mycket om att kunna leva tryggare, vara friare och äga mer av sin egen tid. Precis som downshifting.

Vad tycker du om downshifting? Är det något som du är intresserad av?

Sprid dina investeringar och risker

Vi rekommenderar alltid att man sprider sina investeringar (diversifierar) på olika tillgångar för att skapa en långsiktig och stabil avkastning över lång tid. I princip alla rika människor diversifierar sina investeringar. Du kan kostnadsfritt öppna konton hos Nordnet.se och Avanza.se för att kunna handla aktier och fonder. Vi kan även rekommendera plattformarna Lendify.se och Brocc.se där man agerar bank och lånar ut sina pengar till andra privatpersoner mot att man får en fin avkastning på pengarna. Vi på Aktiekunskap (vi äger även sajten Ekonomifokus.se) har egna portföljer hos alla de aktörer vi nämner ovan och du kan följa våra investeringar + deras utveckling på denna sida:
https://www.ekonomifokus.se/ekonomi/vara-investeringar-utveckling-och-statistik

Följ bloggen:

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2020