De bästa solenergi-aktierna

Vill du investera i förnybar energi? Bra beslut! De bolag som arbetar inom dessa sektorer är delaktiga i att lösa samhällsutmaningar, vilket gör att de kommer att behövas en lång tid framöver. Solenergi och vindkraft har fått allt större uppmärksamhet eftersom de är en del av lösningen för att hantera klimatförändringar. Efter att från början ha betraktats som dyr, expanderar nu solenergin – det kan med andra ord vara en riktigt lyckad investering.

Solenergi

Det är sedan länge framforskat att fossila bränslen är negativt för klimatet, och många länder investerar stora summor i hållbar utveckling. Hur vi lever ska inte förstöra kommande generationers möjligheter och det är viktigt att vi förändrar vårt förhållningssätt och väljer bort fossila bränslen till förmån för förnybar energi som exempelvis solenergi. Solenergi kommer från solen – som kan ge både värme och el. Kina är den ledande producenten av solenergi globalt

Varför ska du investera i solenergi?

Allt pekar på att förnybar energi är framtidens energikälla, vilket passar dig som är medveten och tänker på vår miljö och vårt klimat. Intresset för förnybar energi växer lavinartat, vilket också bidrar till minskad risk om du vill investera. Det finns dessutom skattereduktion att hämta för investering i grön teknik.

Bolag som arbetar med att bidra till en hållbar utveckling benämns ofta som en grön aktie – dessa aktörer har gått framåt ordentligt på börsen. Börsmarknaden för gröna aktörer har nått en ökning med drygt 181 % de senaste tre åren och nära 53 % endast under det senaste året. Lägg därtill att solenergibranschen långt ifrån har nått sin fulla potential.

Aktier fluktuerar i olika takt, solenergiaktier hade nyligen en nedgång men ändå ses de som en utmärkt investering på lång sikt. I USA ser man över hur man kan inrätta eventuella månadsavgifter på solpaneler, vilket kan påverka solcellsaktier.

Vilka aktier är bäst?

Oavsett vilken bransch du väljer att investera i behöver du ta en titt på de bolag du är intresserad av. Hur fungerar bolagets verksamhet? Jämför med konkurrenter inom solenergi. Vad är aktiens framtidsutsikter? Vem leder företaget, finns det tillräcklig kompetens och en bra affärsidé? En betydande del att titta på är hur företagets teknik ser ut. Är den banbrytande, lovande – eller hur kan framtiden se ut för den? Svåra frågor, men det är viktigt att du ser över det bolag som du tänker satsa i. Titta även historiskt bakåt i tiden, god långvarig utdelning minskar risken. Om företaget är relativt nystartat, vilket kan hända inom snabbväxande teknik, kan det visserligen vara en utmärkt investering men du behöver vara medveten om den ökade risken

När du väljer aktier behöver du också tänka på din egen personlighet och ”investerarstil”. Vilket mål har du? Lång eller kort sikt? Är du försiktig eller risktagare, eller är du medveten och moget övervägande? En fördelning i din portfölj, om du tänker investera i fler aktier, där du delar in låg risk, medel och hög risk är en bra plan. Om du redan har erfarenhet av aktiemarknaden förstår du säkert hur du behöver tänka – annars är det ett gott tips att fråga någon kunnig.

De bästa aktierna för din portfölj passar ditt investeringsmål, din investerarstil och motsvarar förväntningarna i frågeställningarna ovanför.

Aktier att titta närmare på

Bolag som går bra är naturligtvis populära att investera i, men du ska naturligtvis utföra din egen kontroll och även studera vad flera aktiemäklare säger. De flesta tipsar om amerikanska Enphase Energy (ENPH) eller Brookfield Renewable Energy Partners (BEP), men det finns flera dynamiska kandidater i solenergitoppen. Solar Edge Technologies (SEDG), SunPower Corp (SPWR) samt Sunrun Inc (RUN) är goda exempel på attraktiva investeringar. Den amerikanska marknaden är brännhet och som alltid högintressant – ta en titt på dessa!

Bland svenska bolag är Etrion (ETX) intressant. Bolaget bygger och driver solkraftverk som de placerar i Asien och Sydamerika. Azelio (AZELIO) är ett annat svenskt bolag som sysslar med termisk lagring av energi, något som är mycket intressant och efterfrågat. Azelio har redan en global marknad men har de flesta kunderna i Norden och i Afrika.

Att tänka på när du investerar i solenergi

  • Professionella bedömare ser solenergi som ett starkt investeringsområde inför framtiden medan vissa menar att de gröna bolagen är en bubbla som kan spricka.
  • Många av de stora solenergiföretagen är noterade på den amerikanska börsen, men Kina är världens största producent av solenergi och här kan det finnas nya spännande bolag på uppåtgående.
  • Se över din egen portfölj, eller enstaka aktie. Vad är ditt mål och din investerarstil? Ett tips är att se din investering i solenergi på längre sikt.
  • Undersök det bolag du vill investera i.
  • Investera aldrig mer än du kan förlora.
Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

Följ bloggen:

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2023