Är Ethereum det nya Bitcoin?

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Ethereums blockkedjeteknik öppnar upp för nya möjligheter, vilket gör att den spås en betydligt ljusare framtid än dess föregångare Bitcoin. Foto: Pixabay.

Ethereums blockkedjeteknik öppnar upp för nya möjligheter, vilket gör att den spås en betydligt ljusare framtid än dess föregångare Bitcoin. Foto: Pixabay.

Det är nog många som ångrar att man inte hoppade på Bitcointåget någonstans runt år 2013. Värdet på en Bitcoin var i januari 2013 knappt 3 dollar. I december 2017 låg värdet på över 19000 dollar. Så den som satsat 1000 dollar kunde knappt fem år senare plocka ut en liten förmögenhet på över 63 miljoner dollar (!). Så är kryptoloppet kört nu, eller finns det nya uppstickare? Experterna är ense om att den som vill investera ska göra det i Ethereum.

Handla med Kryptovalutor
För att enklast ta en position i kryptovalutor kan du välja mellan att köpa själva kryptovalutan eller så kan du handla den via CFD:s.

✔️ IG.com/se – handel i kryptovalutor via CFD:s.
✔️ Coinbase.com – vanlig handel direkt i kryptovalutor.

För CFD-handel & för teknisk analys använder vi IG. Där kan du gå både lång och kort i aktier, kryptovalutor, index, råvaror, osv på ett smidigt sätt och du kan använda plattformarna kostnadsfritt för teknisk analys.

Är du osäker på hur CFD:s fungerar så kan du läsa vår CFD-guide och lära dig allt du behöver veta.

För sju år sedan var det inte så många som hört talasom vare sig Bitcoin eller kryptovalutor, och ännu färre hade koll på blockchain, eller blockkedjan som den heter på svenska. Efter att Bitcoin gjorde en störtdykning år 2018, blev dessutom kryptovalutorna i sin helhet brännmärkta och man pratade om att alltihop var en bubbla och att kryptovalutor inte har något riktigt värde. År 2019 började emellertid Bitcoin att hämta sig lite och ännu är inte valutan uträknad.

Men nu har det seglat upp en ny favorit. I skuggan av Bitcoin har Ethereum vuxit fram, och många tror att dess valuta Ether går en ljusare framtid till mötes och att den som vill tjäna pengar bör investera i Ethereum, då denna har flera gynnsamma fördelar gentemot Bitcoin. Men för att förklara dessa bör vi backa bandet lite och titta på själva fundamentet, blockchain.

Vad är egentligen blockchain?

Vi hörde först talas om denna revolutionerande teknik i samband med att Bitcoins hade sitt genombrott 2009. Blockchain är alltså själva fundamentet på vilka transaktionerna av Bitcoin genomförs. Enkelt förklarat kan man säga att blockkedjan är en databas som fungerar som en decentraliserad liggare uppbyggt av ett nätverk. Transaktionerna som skapas på blockkedjan, sparas där och verifieras av alla som är en del av detta nätverk. Det är detta som gör blockchain så säkert, eftersom all information verifieras av flera parter och därför är det nästan omöjligt att förfalska eller ändra data, eller genomföra hackerattacker.

I vanliga fall om man ska genomföra en transaktion av exempelvis pengar, så krävs det att detta sker genom något sorts centraliserad instans som agerar som säkerhet, exempelvis en bank. Banken agerar då mellanhand och ser till att pengarna går från A till B. Banken är i detta fall liggaren. Om Anna ska överföra 100 kronor till Svea, ser alltså banken till att pengarna dras från Annas konto och hamnar på Sveas konto. Om Svea inte skulle ha tagit emot några pengar kan hon kontakta banken, som då kan hjälpa henne med att få klarhet i vart pengarna tagit vägen. Om man istället genomför sin transaktion via blockchain, finns det ingen central liggare, alltså bank, utan det är blockchainnätverket som står för verifieringen. Anna skickar Bitcoins till Svea via blockchain, och all info om denna överföring finns lagrad och krypterad och kan verifieras av blockkedjenätverket.

Vad är Ethereum?

Att investera i Ethereum kan vara ett bra strategiskt val. Foto: Pixabay.

Ethereum är en digital plattform, som använder sig av blockchaintekniken som initialt utvecklades för Bitcoin. Utvecklarna av Ethereum såg snabbt begränsningar i Bitcoin och dess användning av blockkedjan, och utvecklade då en expanderad variant som har ett mycket bredare användningsområde. Där Bitcoinnätverket enbart handlade om finansiella transaktioner, så möjliggör Ethereum transaktioner på många fler områden. Ethereum är alltså själva plattformen och ska inte blandas ihop med Ether (ETH), som är kryptovalutan som ligger till grund för nätverket.

Ethereum är alltså designat på ett helt annat sätt än Bitcoin, och öppnar upp för helt nya möjligheter. Experterna är överens om att blockchain är framtiden och kommer att användas inom en rad områden såsom livsmedelshantering, identifiering, avtalshantering och utbildning. Och alla dessa tillämpningsområden bygger på Ethereums teknologi. Ethereum-blockkedjan liknar alltså den som Bitcoin använder, med skillnaden att dess programspråk är öppet, vilket möjliggör att programmerare kan skapa speciella program för olika tillämpningar. En annan skillnad mellan Bitcoin och Ether är att Ether inte har någon begränsning för hur många slantar (coins) som kan brytas, vilket Bitcoin har.

Redan 2017, då Bitcoin fortfarande rusade i värde, tog Ether rygg och gick om. Det första halvåret 2017 ökade Ether sitt värde med hela 4500 procent, och den andra halvan av det året sköt värdet fortsatt i höjden, för att likt andra kryptovalutor störtdyka år 2018. Förra året låg valutan mer stadigt på en betydligt lägre nivå, men många tror att vi står inför en uppgång de kommande åren.

1 svar på ”Är Ethereum det nya Bitcoin?”

  1. Bara någon som inte hängt med alls i Crypto senaste åren skulle kalla Ethereum nya Bitcoin. Eth är inte nytt och folk har tappat framtidförhoppning för det gentemot Bitcoin under senaste åren vilket speglats i priset.

    Svara

Lämna en kommentar