Användningsområden för kryptovalutor

Uppdaterad:
Så finansieras sidanVi kan komma att erhålla ersättning från annonörer via affiliatelänkar.
Användningsområden för kryptovalutor

Det har blivit allt vanligare att banker frågar ut sina kunder kring var deras pengar kommer från, vad de ska användas till och så vidare. Många väljer därför att istället investera i kryptovalutor. Där ställs inga frågor, man kan köpa och sälja som man vill och dessutom finns det pengar att tjäna.

Olika typer av kryptovalutor

Det finns flera olika typer av kryptovalutor. Den kanske allra vanligaste är Bitcoins och de har också ett mycket högt värde. Från början kunde de delas ut gratis, men i takt med att populariteten ökade minskad utdelningen och i dag får man betala flera miljoner kronor för ett bitcoin. Man kan också köpa dogecoin (https://coinjournal.net/sv/dogecoin/kopa/) som är en annan typ av kryptovaluta. Det kan löna sig att jämföra de olika valutorna med varandra innan man gör sina investeringar. På så sätt kan man se hur värdena ökat eller minskat, och man kan också titta på hur kryptovalutan lämpar sig för kortvarigt respektive långvarigt sparande, samt vilken risk man tar när man investerar.

Några exempel på olika kryptovalutor:

  • Bitcoin
  • Dogecoin
  • Cardano
  • Algorand
  • Ether
  • Litecoin
  • Stellar Lumens

Betala i butik

Det är inte alla butiker och banker som accepterar kryptovalutor. De tycker helt enkelt att det är allt för riskabelt att hantera dem och man vill inte förlora pengar på valutorna. Online har det blivit mer vanligt att man kan handla med kryptovalutor av olika slag. Framför allt på dark web förekommer det köp med kryptovalutor och då rör sig affärerna kring både lagliga och mindre lagliga preparat.

Frågor och svar om krypto

Är det säkert?
Det har blivit säkrare att investera i kryptovalutor i takt med att fler blivit intresserade av saken. I dag har många större betalningsförmedlare också kryptovalutor och om man inte vill investera direkt i valutan kan man välja att köpa värdepapper eller aktier i en viss valuta. Köper man värdepapper drabbas man inte i lika stor utsträckning om en kryptovaluta sjunker i värde, å ena sidan, å andra sidan blir inte heller värdeökningarna lika stora. Den största risken med att handla med kryptovalutor är just att de kan minska snabbt och rejält i värde.

Hur gör man sina investeringar?
När man vill investera i kryptovalutor kan man göra det via en valutahandel, genom olika valutainstitut online eller genom att köpa värdepapper. Ett annat alternativ är att man gräver fram en egen valuta men det krävs rejäla resurser och om man inte vet vad man gör kan det snabbt bli dyrare än de pengar man tar fram.

Kan man bli av med sina pengar?
När man investerar i kryptovalutor finns det alltid en risk att man blir av med delar av eller hela sin investering. Det fungerar precis som när man handlar med fonder eller aktier. När kryptovalutan sjunker i värde får du inte tillbaka de pengar du satsat. Eftersom kryptovalutor inte styrs av någon centralbank kan de tappa flera hundra tusen kronor i värde på bara ett par timmar. Att hålla koll på sina investeringar är därför väldigt klokt.

Är de lagliga?
Ja, i dag är det lagligt att handla med kryptovalutor så länge man följer svensk lag i övrigt. Tänk också på att kontrollera hur investeringar och uttag ska redovisas i deklarationer eller liknande.

Kan man handla anonymt?
Man kan till viss del handla anonymt med kryptovalutor men det krävs att man vet vad man gör. man får till exempel inte köpa valutan med pengar från sitt vanliga bankkonto, man kan inte beställa produkter till sin hemadress och man bör dölja sin IP-adress. När man handlar i fysiska butiker som tar emot kryptovalutor är man ytters sällan anonym vilket kan vara bra att ha koll på.

Det kan vara klokt att tänka på att vanliga banker snabbt kan börja ställa frågetecken om man plötsligt gör stora investeringar i kryptovalutor. Kan man inte svara på bankens frågor kan man rent av få sina konton spärrade.

Hur kan man tjäna pengar på kryptovalutor?
Det finns olika sätt att tjäna pengar när man investerar i kryptovalutor. Köper man valutorna direkt kan man helt enkelt växla in eller sälja den till en annan valuta när man vill. Handlar man med värdepapper eller aktier som handlar om kryptovalutor säljs de precis som vanliga värdepapper när man inte längre vill behålla dem. Nackdelen med värdepapper är att man måste vänta tills någon köper dem. Har man köpt till exempel bitcoins kan pengarna växlas in i stort sett direkt.

Lämna en kommentar