4 saker du kanske inte visste om fakturaköp

Det är mycket vanligt med försenade betalningar. Avbetalningstiden i Sverige har länge ökat men ligger fortfarande på omkring 30 dagar. I andra Europeiska länder så är det precis tvärtom. Det finns också svenska företag som helt överger den traditionella fakturametoden för att övergå till betalningar i förskott. Med fakturaköp så kan du behålla faktureringstiden till kunder och ändå få ut betalningen på en gång.

För små företag så är det svårt att vänta länge på betalning. Pengarna behövs inte bara för att klara av nuvarande uppdrag. Det gäller ju också att kunna investera för att växa. Då det kan vara svårt att få lån av banker så kan factoring vara en lösning. Men vad vet du egentligen om att sälja fakturor?

Här är 4 saker som är bra att vara medveten om oavsett om du tänker använda dig av factoring tillfälligt eller ser fakturaköpen som en lösning för en längre tidsperiod.

1. Det kostar en slant

Det är inte gratis att sälja fakturor. Bolaget som köper fakturor måste ju tjäna på detta. Det gör de genom att ta ut en avgift på mellan 1 och 5 % på summan av fakturan. De kan ta betalt per faktura eller en gång per månad för alla fakturor som de har hanterat.

En bra factoringtjänst ska vara tydlig med kostnader. Det finns tyvärr bolag som gömmer kostnader som särskilda avgifter som gör att slutpriset går upp. Om du är medveten från start om vad fakturaköpen kommer att kosta dig så kan du räkna bättre på vad du har att tjäna på metoden. Jämför och välj tjänsten med bästa villkoren. Ni kan exempelvis kolla in Eurocredit som har lång erfarenhet. Men det finns många alternativ.

2. Kunder kan bli stressade

Du kanske inte är så noga med att jaga kunder som inte betalar i tid. Men det kommer factoringtjänsten att vara. De har procedurer för hur fakturor hanteras och dessa kan upplevas som stressiga av kunder som är vana vid din skalmanattityd.

3. Kunder betalar direkt till factoringbolaget

Räkningarna som du säljer kommer att ställas ut av factoringbolaget. Det betyder att dina kunder betalar direkt till en annan part. Med tanke på detta så ska du noga se över hur deras metoder fungerar. Du vill ha en god representant så att du inte förlorar kunder på fakturor som inte är korrekta och som känns otrevliga.

4. Komplicerade kontrakt är inte ovanliga

När du ser reklam för fakturaköp så kan det hela verka så enkelt. Sälj en faktura om du vill det! Men det är ofta så att du måste sluta avtal med factoringbolaget. Det blir inte sällan tal om kontrakt som löper under en längre tidsperiod. Det gör att din flexibilitet med räkningarna minskar.

För ett mindre bolag som egentligen bara behöver hjälp under en månads tid eller två så är ett kontrakt på ett år inte särskilt attraktivt. Var alltså noga med att se över hur länge fakturaköpen kommer att gälla. Om det går att vara flexibel så är det bra men var förberedd på att det här kan kosta mer.

Av:
Före detta fastighetsmäklare med mångårig erfarenhet av yrket och branschen. Besitter även djupgående kunskaper inom börs, aktier och investeringar.

Följ bloggen:

Kommentera eller Fråga

Copyright Aktiekunskap.nu 2022